Popüler Yayınlar

14 Ağustos 2012 Salı

Reklamın Kötüsü: Çıldırtan Spamlar

    "Harika! Devlet onaylı, etkisi kanıtlanmış zayıflama ürünü African Zurna'nın orjinali Türkiye'ye gelmiş sonunda. Bu üründen yurt dışındaki arkadaşım kullandı 1 ayda 108 kilodan 93 kiloya düştü, ilacı bıraktı ama hâla formunda maşallah. Kilo sorununuz varsa piyasadaki sahte ürünler yerine bunu alın." Bu reklam e-postanızda veya profilinizde görebileceğiniz çıldırtan spam reklamlardan birisi.

    E-postaya gelen spamleri engellemek için spam olarak işaretlerseniz ileriki dönemlerde benzer mesajları engellersiniz hem de spam filtresini de geliştirmiş olursunuz.
    Spam'lar başta Facebook olmaz üzere sosyal mecralarda kendini göstermeye başladı. Birçok kişinin profilindeki reklamların sebebi, yasa dışı gelir peşinde koşan basit firmalar. Bu firmaların reklamlarından korunmak için internette yer alan birkaç tedbir uygulayabilirsiniz:

    Facebook uygulamalarını kullanmadan önce hesabınızla ilgili izinler vermeniz gerekir. Bu izinlerde kişisel bilgilerinizi okuyabilmenin yanı sıra kendi duvarınıza ve arkadaşlarınızın duvarına yazma izinleri de olabiliyor. Yazma izni vermiş olduğunuz basit bir uygulama spam iletiler paylaşabilir. Eğer uygulamaları kullanmaya başlarken verdiğiniz izinlere dikkat etmediyseniz Hesap Ayarları >> Uygulamalar yolunu takip ederek açılan sayfada kullandığınız uygulamaları ve verdiğiniz izinleri düzenleyebilirsiniz. Ayrıca tarayıcınıza izniniz dışında yüklenmiş eklentiler de hesabınızdan tanıdıklarınızın duvarına istenmeyen reklamlar yayınlayabilir. Bu yüzden ara sıra tarayıcı eklentilerini gözden geçirmekte fayda var.
    
    Arkadaşlarınızdan gelebilecek spam gönderileri engellemek için de Gizlilik Ayarları sayfasından Zaman Tüneli ve Etiketleme kategorisindeki ayarlarınızı düzenleyebilirsiniz. Duvardaki etiketlemeleri ve izin dışındaki paylaşımları engelleyebilirsiniz. 

    Siz siz olun spam konusunu hafife almayın. İnternete pek aşina olmayan akrabalarınıza gönderilebilecek bir zayıflama kemeri reklamı başınıza çokça dert açabilir, benim başıma geldiği gibi :) Son olarak, zaytung.com isimli mizah haber sitesinde bu konuyla ilgili ibretlik bir yazı vardı: "Facebook'ta duvarına gönderilen zayıflama  ilacı reklamını silmekle uğraşan genç 1,5 ayda tam 8 kilo verdi."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder