Popüler Yayınlar

18 Ağustos 2012 Cumartesi

Dünden Bugüne Türkiye'nin Sanal Alem Fenomenleri

    Onlar sıradan birer insanlardı. Bazıları esnaf, bazıları siyasetçi, bazıları serbest meslek erbabı, bazıları da kendi halinde yaşayanlardandı. Ta ki onları birer efsane, birer halk kahramanı yapacak sıradan bir kamerayla tanışana kadar. İçlerinde önceden aşina olduğumuz kişiler de varda ama öyle zamanlar oldu ki halkın dilinden düşmeyen deyişlere imza attılar. Belki tesadüfen, belki bir hata ile, belki de tamamen rol yaparak tanındılar ama sanal alemde konuşulan, bazen bazıları alay konusu olsalar bile halk içinde unutulmayan kişilerden oldular. Şimdi onların bulabildiğimiz en iyi "Top 10"unu zaman sırasıyla sıraladım. Bakalım neler varmış:

    1-ARTİZ NE ARAR LA BAZARDA?!
    Bu amcayı tanımayan neredeyse kimse yoktur. O yüzden olayı anlatmaya gerek duymadım. Artiz Amca lakabıyla tanındı; birçok yerde film posterleriyle karşımıza çıktı ve halk diline "Artiz ne arar la bazarda?" deyişini kazandırdı. Bu katkısı için kendisine minnettarız. 
Artiz Amca İzlemek için tıkla
    2-BEYİN BEDAVA
    Ülkemizdeki sınav sistemini gözler önüne sermesi açısından bu iyi bir örnek. Bu abim, sınav heyecanından mı yoksa çalışmaktan mıdır bilinmez, o saniyelerde söylediği "Attım hafızaya, beyin bedava, niye hamallık yapayım" ifadesi özellikle öğrencilerin ağzından düşmeyecek bir cümle olacaktı. 
"Beyin bedava" İzlemek için tıkla
    3-MAĞDUR VE KIZGIN BİR İNSAN: "BEN BÖYLE AVRUPA BİRLİĞİ İSTEMİYORUN!"
    Bu adamı ilk gördüğümde çok gülmüştüm. Tıklanma rekorları kırmasını da doğal olmasına bağlamıştım. Ama bu adamın yetenekli bir tiyatrocu olan Müfit Kayacan olduğunu öğrenince gerçekten şaşırdım. Halk onu "Vatandaşın araç muayene isyanı" adlı videosuyla tanıdı. 
İzlemek için tıkla
    4-AL KIRDIN KIRDIN!
    Bu çocuğun amatör bir kamerayla çektiği videonun neden bu kadar meşhur olduğunu daha anlayamadım. Ama doğal oluşu yayılmasını sağlamış olabilir. Çocuğun bu videoyu ne amaçla çektiği hâlâ merak konusu.. 
İzlemek için tıkla
    5-OKUYOM BEN YA!
    Bu video polis ekiplerinin bir binaya yaptığı baskın sırasında çekildi. Polislere "Sen yetkili bi abiye benziyosun" diyerek baskından rahatsız olan genç inceden bir mesaj verdi: "Okuyom ben ya"
 "Okuyom ben"  İzlemek için tıkla
    6-PÜSKEVİT / 40 YAPAR
    Evet, bu deyişler sahibi engin bir devlet adamı; Devlet Bahçeli. Söylediği günden itibaren halkın diline pelesenk olan bu cümlelerin kullanılamadığı, söylenemeyeceği yer yok. Ayrıca siyasetin yanında yaptığı hesaplarla matematik dehası olduğunu da gösteren Sayın Bahçeli, ara sıra dili dolansa da renksiz geçen seçim sürecini "püskevit" vaadiyle renklendirmiş oldu. 
Püskevit için tıkla, 40 yapar için tıkla
    7-FIKRASINA GÜLÜNMEYEN ADAM
    Bu adamın adı Hasan Mezarcı. Kendisi siyasetçiydi bir zamanlar. Kendini bir zaman mehdi ilan etti. Bu konuda Reha Muhtar'la komik konuşmaları oldu. Bu yaptığı konuşma eski olmasına rağmen yeni keşfedilmiş bir fenomen. Aslında komik olmayan bir fıkra haricinde pek katkısı olmayan videoyu halk ibretlik olarak izledi. Katkısı ise "Bak ne oldu şimdi?"
İzlemek için tıkla
    8-MALA BAĞLAYAN TEYZE
    Bunun başlığını böyle koymak istemezdim ama arama motorlarında böyle kayıtlı. Kameramanla normal konuşma devam ederken birden gülmeye başlayan teyze konuşma sonuna kadar güler. Akıllarda "Dedeee, dedeciim" kalır. 
İzlemek için tıkla
    9-ÇOK SAKAT VAR
    Adamı dinleyen yok ama çok sakat var. Bu cümle de artık dinleyen yok anlamına geliyor.
 İzlemek için tıkla

    10-OLUM BAK GİT!
    En çok bilinen, an itibariyle halkın benimsediği en çok kullanılan uyarı. İçeriği anlatmama gerek yok. Siyasetçilerden çocuklara kadar herkesin kullanabildiği bu cümlenin şu anda filmi çekiliyor. Olum Bak Git tişörtü, Olum Bak Git anahtarlığı gibi markalaşma yoluna gidiyor. Yakında kuru yemişlerde ve arabalarda da görebiliriz. En çok merak edilense söz sahibi olan belediye çöpçüsünün meşhur olduğundan haberi olup olmadığı..              İzlemek için tıkla
                               
                                  







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder