Popüler Yayınlar

23 Ağustos 2012 Perşembe

Görebiliyorum O Halde Savaşın İçindeyim

    İnsanların daha fazla toprağa ihtiyacı yoktu. Onlar sadece huzur istiyorlardı...
    Ordu kuvvetlerinin hareketlerini işaretleyen uydu fotoğrafları, stratejik hedeflerin haritalardaki konumlanışı, savaş uçaklarının kalkış ve inişleri, füzelerin tatbikatlarda çekilen fırlatılma görüntüleri... Bütün bunlar televizyonların insanlara anlattığı savaş teması. Bedenlerden uzak, ne kadar steril bir kurmaca değil mi? Savaşanlar robotlar ve savaşmayan insanlar.. Savaşan makinalar ve savaşmayan televizyon halkı..

    Modernlik ve gözün egemenliği arasındaki ilişki en güçlü ilişkilerdendir. Gözün gördüğüne inandırılan insana bu sayede bilimsel bir bakış açısı dahi kazandırılmıştır. Ülkemizin kangren olmuş terör sorunu, soğuk savaşlar, fiili olarak olmasa da girdiğimiz psikolojik savaşlar görmenin ve görerek algılamanın her zaman birincil önemde olduğunu göstermek için aşikardır. Her politik adım sonrası patlayan bombalar, televizyonlara çıkan uzmanların anlattıklarıydı. Her defa beklenen, her defa bilinen, her defa çözülen, her konuşmada halledilen terör vardı görünenlerde.
    Özellikle savaş söz konusu olduğunda gözle görme ve doğrudan görüşün yerini artık opto teknolojiler diye adlandırılan araçlar, radar, sonar ve uydu görüntüleri aldı. Suriye'nin düşürdüğü iddia edilen uçağımızın vurulma ve düşme anını hiçbir insan gözü şahit olmadı. Günledir illüstrasyon ve emekli askerlerin harita üzerlerinden resmettiği pek alışık olmadığımız terimlerle olayı anlamaya çalıştık. Olağan gibi duran bir süreç aslında gözün doğrudan egemenliği açısından bir zillet gibi duruyor. Savaşın görsel temsili açısından da göz aldatılıyor.
    Televizyon kanalların savaşın kanın, irinin ve kokunun, korku, kaygı ve şiddetin her savaşın bir parçası olduğunu görmezden geliyor; sanki bedenler hiç yeralmıyor. Hafızalara hep ordu kuvvetlerinin hareketlerini işaretleyen uydu fotoğrafları, stratejik hedeflerin haritalardaki konumlanışı, savaş uçaklarının kalkış ve inişleri, füzelerin tatbikatlarda çekilen fırlatılma görüntüleri kazınıyor. Zaten bilgisayar oyunlarıyla büyüyen bir nesil için savaş, işaret parmağıyla bilinçsizce tıklanan bir tuş hareketinden ibaret algılanmaktaydı. Kurşunlanmış çocuk fotoğraflarının dahi bu algıyı değiştirememesi en hayret vereni ve korkulanıydı, maalesef...





 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder